Tommy Björkskog

Yrittäjävähennys ensi vuoden budjettiin

Yrittäjien ja itsensätyöllistäjien määrä on kasvanut jatkuvasti. Hallitusohjelman pienyrittäjien asemaa helpottavat kirjaukset on nyt saatava paperilta käytäntöön.

Hallitusohjelmassa toiminimille ja henkilöyhtiöille luvattu yrittäjävähennys ei ole vielä edennyt. Sen on ehdottomasti oltava mukana jo seuraavassa kehysriihessä, päätyen 2017 budjettiin.

Yrittäjävähennys tarkoittaa, että muiden kuin osakeyhtiöiden, eli henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien tuloista viisi prosenttia on verovapaata. Vähennys ja arvonlisäveron maksuperusteinen tilitys ovat pienille toimijoille todella tärkeitä, vaikka suurista summista ei kokonaisuudessaan ole kyse.

Yksinyrittäjän tai muutaman hengen työllistävän pienyrittäjän osa ei usein ole ruusuinen. Yli 40 prosenttia päätoimisista yksinyrittäjistä ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa. Sosiaaliturvajärjestelmäkin on rakennettu pääasiassa palkansaajia ajatellen.

Suomessa jopa 140 000 pienyritystä. Osakeyhtiöitä koskeva yhteisöveron alennus ei hyödyttänyt henkilöyhtiöitä ja elinkeinonharjoittajia. Henkilöyhtiöiden kokonaisverotus on esimerkiksi viitisen prosenttia vastaavissa tuloluokissa olevia palkansaajia kireämpi.

Viime vaalikaudella pienet yritykset jäivät vaille verokannustinta, vaikka juuri niissä lienee työllisyyden kohentamisen näkökulmasta suurin potentiaali.

Yrittäjävähennyksellä tulee olemaan paitsi oikeudenmukaisuutta, myös työllisyyttä ja toimeliaisuutta lisäävä vaikutus. Yrittäjävähennyksen merkitys kasvaa, jos paikallinen sopiminen vesittyy työmarkkinapöydissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan..onko päätoimisten pienyrittäjien kesken eniten myös kilpailua?

Toimituksen poiminnat